Gréckokatolícki veriaci si dnes pripomínajú vzkriesenie Lazára

31.03.2012 Celý región

Bratislava 31. marca (TASR) - Veriaci gréckokatolíckej cirkvi dnes slávia jednu z veľkých udalostí zo života Ježiša Krista - vzkriesenie Lazára. Liturgia dnešnej Lazárovej soboty má v cirkvi charakter sviatku, resp. nedele.

Slávenie udalosti vzkriesenia Lazára v sobotu pred Kvetnou nedeľou siaha do prvých storočí kresťanstva. V 4. storočí na Východe už bola Lazárova sobota veľkým sviatkom. Podľa zachovaného spisu slávenia tohto dňa v tom čase v Jeruzaleme sa spomína osobitná procesia do domu Lazára v Betánii, vzdialenej asi dve míle od Jeruzalema. Miestny biskup, kňazi a veriaci v procesii navštívili po ceste chrám na mieste, kde sa Mária, Lazárova sestra, stretla s Pánom a oznámila mu, že jej brat zomrel, a potom zamierili k Lazárovmu hrobu.

Podľa cirkevnej tradície spravodlivý Lazár po svojom vzkriesení opustil Betániu, lebo židovskí starší ľudu ho chceli zabiť. Odišiel na ostrov Cyprus, kde bol biskupom a tam zomrel po tom, čo žil ešte 30 rokov po svojom vzkriesení.

Tento zázrak bol pre mnohých ľudí veľmi presvedčivým dôkazom Kristovho božstva a zároveň predobrazom vzkriesenia všetkých ľudí.

Veľkosť a sláva tohto zázraku sa stala bezprostrednou príčinou Kristovho slávnostného vstupu do Jeruzalema na Kvetnú nedeľu. Nadšený ľud vítal Krista nielen ako svojho proroka, ale ako svojho Mesiáša, kráľa a Pána, ktorého predpovedali proroci.

Krátko po vzkriesení Lazára nasledovalo Ježišovo odsúdenie a smrť, pretože v Krista vtedy uverili veľké zástupy ľudí, čo znepokojilo židovských starších ľudu a tí hneď zvolali veľradu a rozhodli, že Ježiša zabijú.

Dve významné udalosti, ktoré si gréckokatolíci pripomínajú v týchto dňoch - vzkriesenie Lazára a Ježišov slávnostný vstup do Jeruzalema na Kvetnú nedeľu, otvorili aj bránu k poslednej dráme Kristovho života, jeho utrpeniu a smrti. Prišla Judášova zrada, zrada ľudu, utrpenie Ježiša Krista, jeho krížová cesta a ukrižovanie.

Deň pred dnešnou Lazárovou sobotou sa v gréckokatolíckej cirkvi skončila Svätá Štyridsiatnica čiže Veľký pôst pred Paschou (Veľkou nocou). Pôstne obdobie prípravy na Paschu sa v cirkvi začalo v tomto roku v pondelok 20. februára a trvalo do 30. marca.

Informácie poskytol hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.
 

Vyberte región